Bası yarasını önlemek, büyük oranda, ameliyat sırasında hastaları pozisyonlandırmak için kullanılan ürünlerin doğru boyutlarda olmasına bağlıdır. Pediyatrik pozisyonlandırma ise benzersiz bir zorluk ortaya koyar ve işte bu yüzden biz de spesifik olarak yenidoğanlar, bebekler ve çocuklar için kapsamlı bir pozisyoner gamı oluşturduk.1

Pozisyonerler, masa pedleri ve yüzey pedleri basıncı azaltarak veya dağıtarak işlev görür, böylece de doku yırtılmasını azaltırlar. Ancak, Dermatoloji Hemşireleri Derneği Dergisi’nde (Journal of the Dermatology Nurses’ Association) yayınlanan bir makalenin2 yorumlaması üzere, perioperatif ortamın kendisi zaten hastaların cildini ameliyat sırasında korumak için yeterince kompleks zorluklar sunması yanı sıra, “maalesef ki kurumların birçoğundaki hasta cildini korumak için mevcut hemşirelik kaynakları ve önerileri uygulanabilir değil ya da cerrahi ortamın değişkenleri nedeniyle intraoperatif dönem sırasında tamamıyla gerçekleştirilmesi mümkün değil. Kulak, burun, boğaz, ağız, pediyatri, plastik cerrahi ve oftalmolojide klinik ekiplerin en sık karşılaştığı pozisyonlandırma problemi doktorun cerrahi bölgeye yeterli miktarda erişimini sağlamaya çalışırken bir yandan da uzun ve kompleks ameliyatlar sırasında hastayı destekleyebilmektir.”

Hindistan’da bulunan Sharma Sağlık Bilimleri Üniversitesi görevlileri Dr. Teena Bansal ve Dr. Sarla Hooda’ya göre3, yenidoğanların ve küçük çocukların havayolu anatomileri arasındaki fark, örneğin, potansiyel anestezik komplikasyon oluşturur ve özellikle bebekler soğuk ameliyathaneler, yaraya temas ve intravenöz sıvı takviyesinin kombinasyonuyla birlikte hipotermiye karşı özellikle hassaslardır. Sistemik kan basıncı monitörizasyonunun, perioperatif periyot süresince yenidoğanlar ve bebekler için özellikle önemli olduğunun altını çizen yazarlar, örneğin hastanın koluna çok büyük gelen bir manşonun hatalı bir şekilde düşük ölçüm okumalarına sebep olacağını belirtmektedirler.

Bu “fazla-büyük” ürünler konusundaki endişe, küçük boylu hastalarda bası yaralarının önlenmesi için de aynı şekilde geçerlidir. İşte bu noktada, biz de bası yaralarına karşı hasta güvenliği ve korunması konusuna bağlılığımızla, Türkiye’nin önde gelen Çocuk Hastalıkları Hastaneleri’nin birçoğunun tedarikçisi olduğumuzu gururla belirtmek isteriz. Örnek vermek gerekirse, Pediyatrik Göğüs Pozisyonerleri4 tam on bir farklı ebata sahiptir.

Wound Care Journal’da (‘Yara Bakım Dergisi’) Lippincott, Williams & Wilkins şöyle yazmıştır: “Pediyatrik popülasyonda, artkafa en büyük kemikli çıkıntıdır ve basınç ülseri oluşumu da en çok bu bölgede görülür.” Yazıda sedasyon da ana risk faktörlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Yine, BİOSES’in sunduğu pediyatrik halka baş pedleri5 yenidoğan ve pediyatrik kullanıma uygun ebatlarda dizayn edilmiştir.

Doktorlar ve hemşireler hiçbir zaman yetişkin vücutları için kullanımı amaçlanmış cihaz ve pozisyonerleri uyarlamaya zorunda bırakılmamalıdır. Araştırmalar tekrar tekrar göstermiştir ki bası yaralarını önlemek neonatal ve pediyatrik hastalarda doğru-boyutta pozisyonlandırma ürünlerinin kullanılması ile ilgilidir.

Doğru Hasta Pozisyonlandırma: Pron Pozisyon
Topukları Korumak için Kanıta Dayalı Uygulamalardan Faydalanın

Yorum Yapın